Op een blauwe maandag

Afgelopen maandag bezochten we Coöperatie De Blauwe Bes Drenthe (www.blauwebesdrenthe.nl) in Geesbrug. Ruim 40 hectare blauwe bessenstruikjes. Als je het bedrijf oploopt, is de vergelijking met een modern Frans chateau snel gemaakt:

Keurige rijtjes met struiken, zover het oog strekt. Strookjes groen ertussen voor de plukkers en de schoffelaars. Mooie moderne schuren en zelfs een blauwe bessenwinkel, met allerhande producten met blauwe bessen. Jam, shampoo, diepgevroren bessen etc.

Vooraan staat zelfs een bessenautomatiek, geld erin, verse blauwe bessen eruit.

Drentse blauwe bessen zijn superfood

Bessen zijn een superfood, ze zitten bomvol met vitamen en andere stofjes die een goede uitwerking hebben op ons gestel. De bessentelers van Nederland zijn bezig met een traject om de gezondheidsclaims met betrekking tot hun besjes wetenschappelijk te onderbouwen. Blauwe bessen is een groeimarkt. 75 % van de mensen eet jaarlijks aardbeien t.o.v. 15% blauwe bessen.

Geschiedenis

10 jaar geleden begon dit verhaal. Greenery, de vermarkter van verse groenten en fruit, zocht naar nieuwe bedrijven die blauwe bessen willen gaan kweken. Zoals vaak begint het met de grond. Bessen hebben stevige grond nodig. De veengronden aan de oostkant van Hoogeveen zijn daar goed geschikt voor.

Dan heb je nog ondernemers nodig die grond hebben en dit avontuur willen aangaan. De informatiebijeenkomsten van de Greenery werden door ruim 30 akkerbouwers bezocht. Uiteindelijk bleven er 3 over die gezamenlijk startten. 10 jaar later zijn deze 3 ondernemers, Renco Bussemaker, Roel Koops en Roelof IJken, nog steeds volop actief in de blauwe bessenteelt. Ze zeggen alle drie, dat ze er alleen nooit aan begonnen waren. Gaandeweg leren ze van elkaar en nu heeft de blauwe bes voor hun geen geheim meer. Door hun samenwerking is het schaalniveau van het telen van klein fruit professioneel ter hand genomen. 50% van de blauwe bessen die Greenery in Nederland in de supermarkt verkoopt, komt van deze drie telers uit Drenthe. Een mooie prestatie!

De Teelt

Tien jaar geleden werden de eerste blauwe bessen struiken geplant. Na 2 a 3 jaar leveren de struikjes voldoende bessen om het plukken rendabel te maken. Het plukken gebeurt veelal met de hand. Er is ook een plukmachine die kan worden ingezet. Bij het machinaal oogsten rijdt de machine over de struiken en trilt aan de struik waardoor de bessen losraken en op vangplaten vallen.

Met 4 verschillende rassen weten ze een oogstseizoen van 12 weken te realiseren.

Ieder jaar is de oogst verschillend door verschillende invloeden. Late vorst of hagelbuien zijn een bedreiging. Ook kunnen vogels die ‘helpen’ bij het oogsten grote schade aanrichten. Afgelopen jaren is er ook veel overlast van de suzuki-fruitvlieg, een exoot die veel schade bij fruittelers aanricht. Deze vlieg met rode ogen en donkere vlekken aan het uiteinde van zijn vleugels legt zijn larven in zacht fruit. Door het gebrek aan strenge winters is de suzuki-vlieg een enorme plaag voor zacht fruit telers geworden.

Ideaal voor de teelt van de bessen is een zomer waarbij voldoende regen valt om de planten te voeden en er lekker veel zon schijnt voor een goede rijping. Klinkt ons als een echte Drentse zomer in de oren!

Proeven?

Bij elk van de drie telers staat een automatiek waar je zelf je bessen kunt kopen. Als je diepgevroren bessen wilt, of een leuk kadootje met bessenproducten dan kun je zaterdags van 10 tot 12 uur terecht bij Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe, Coevorderstraatweg 19 in Geesbrug.

De automatieken vind je ook bij Familie Koops, Burgemeester Legroweg 14
in Zwinderen en de Familie IJken, Noordenveldseweg 2 in Wachtum

Related Articles

Responses